PASTELERIA FLANDES

CALPE

uw Belgische warme bakker

 

Pasteleria Flandes bakt West-Vlaamse broodjes aan de Spaanse costa

Koolskamp - In december 1982 emigreerden Gerard Loyson en Jacqueline Bogaert naar Calpe aan de Costa Blanca en openden er een eigen bakkerij. Anno 2010 wordt hun levenswerk voortgezet door hun dochters Mien en Karlien en Miens echtgenoot Krist Bardyn. 

We ontmoeten Mien en Krist op een zondagochtend in hun zaak langs de Calle La Pinta in Calpe. Wie hier geblinddoekt binnenwandelt, zou zweren dat hij een bakkerij langs een Vlaamse steenweg betreedt. De gesuikerde suissen liggen er broederlijk naast de zelfgemaakte chocoladekoeken, terwijl verschillende soorten brood en broodjes uitkijken op een plateau ovenverse koninginnenhapjes. Vlaamser kan het niet.

In 1982 van Koolskamp naar Calpe, voor 'een weekje'

Gerard Loyson en Jacqueline Bogaert kwamen eind 1982 aan in Calpe. „In Koolskamp, een deelgemeente van Ardooie, hadden mijn ouders jarenlang een champignonkwekerij”, steekt Mien van wal. „Maar nadat een zware investering verkeerd afliep, besloten ze hun carričre over een andere boeg te gooien. Op doktersadvies namen ze een weekje vakantie in Calpe, om even te kunnen ontstressen.”

Geen deftig brood te vinden

„Tijdens hun verblijf ging Gerard vruchteloos op zoek naar vers brood”, vervolgt Krist. „Zijn bedoeling was om hier een groentezaak uit de grond te stampen, maar een bakkerij leek hem een beter idee. Terecht, want in de wijde omgeving was nergens degelijk brood te vinden.” In december 1982 gingen Gerard en Jacqueline van start. „Zonder ook maar één woord Spaans te kunnen”, blikt Mien terug. Twaalf jaar geleden namen Mien, Karlien en Krist Pasteleria Flandes dan over.

West-Vlaamse producten

In de bakkerij is de link met België nooit ver weg, ook niet bij de lekkernijen. „We voeren veel producten en ingrediënten vanuit ons thuisland in. Callebautchocolade en parelsuiker bijvoorbeeld”, vertelt Mien. „En onze broodzakken komen van een West-Vlaamse leverancier. We vinden het belangrijk dat we onze klanten echte Belgische producten kunnen aanbieden.”

(PVH)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 2 juli 2010

BRON:KRANT VAN WEST VLAANDEREN

CONTACT

Calle La Pinta 10

03710 Calpe